Mi a virágterápia?

Alapelv:

Mind a lelki, mind a testi egészség megőrzéséhez ill. visszanyeréséhez kiegyensúlyozott, harmonikus lelki állapot szükséges. Ezért a terápia a beteg gondolkodásmódjának és érzelemvilágának a harmonizálását helyezi a középpontba, amely végül a testi egészség helyreállását is elősegíti.

A terápia jellege:

Finom rezgésterápia. Nem a növényi összetevők hatnak (nincs benne kimutatható növényi anyag), hanem azok rezgései. Hatásmechanizmusa még nem ismert, de klinikai megfigyelések igazolják hatásosságát.

A virágesszencia-terápia kialakulása

Dr. Edward Bach élete és munkássága (1886-1936) 1886-ban született Angliában. Orvosi tanulmányait Londonban 20 éves korában kezdte el, majd 1913-tól sebészként, később traumatológusként dolgozott. Munkáját a kórház bakteriológiai osztályán folytatta, ahol saját kutatásai alapján készített oltóanyagokat a bélben élő fakultatív patogén baktériumok ellen. Már ekkor felismerte, hogy összefüggés van a beteg személyiségtípusa, egyéni érzelmi beállítottsága és az elszaporodott bélbaktériumok fajtái között. 1918-ban a kórház megszüntette a külső munka lehetőségét, ezért otthonában rendezte be laboratóriumát.

Bach követői

Bach halála után (1936) csaknem ötven évig kizárólag az általa kidolgozott 38 esszenciát és a Rescue Remedyt (összetett esszencia, másik neve Elsősegély csepp) ismerték. Később korunk gazdasági, társadalmi és szociális kihívásai új generációs "segítőket" igényeltek. Az élet minden területének egyre érezhetőbbé váló felgyorsulása, az eddig működőnek tűnő gazdasági és politikai rendszerek csődje, a közeli emberi kapcsolatok és a család válsága, a fokozódó létbizonytalanság, stressz, természeti katasztrófák egyre több embert billentenek ki lelki egyensúlyunkból...

A virágesszencia terápia iránti érdeklődés a 70-es évek elején élénkült fel újra, lelkes kutatók további virágokat fedeztek fel: Kaliforniában Patricia Kaminski és Richard Katz (Flower Essence Society), Ausztráliában Ian White (Australian Bush Flower Essences) és Franciaországban Phillippe Deroide (Laboratoire DEVA). Ez utóbbi, a DEVA Laboratórium, kontinensünkön e terápiás módszer legdinamikusabb fejlesztője, és a virágesszenciák területén mind a mai napig zászlóvivőnek számít.

Mit értünk virágesszencia alatt?

A virágesszenciák a virág, a napfény és a víz találkozásából születnek. A DEVA virágesszenciák napfényfürdőnek kitett virágokból készült dinamizált, finom cseppfolyós kivonatok, amelyek a növényvilág jótékony hatását hozzák el hozzánk. Minden virágesszenciára jellemző a saját "tulajdonsága". Ez a "tulajdonság" egyfajta kiteljesedési, átalakulási folyamat kifejeződése, amely specifikus az alkalmazott virágfajra, és amely az egyén egyes jellemvonásainak, érzelmeinek, lelkiállapotának felel meg.

Az egyensúly és a jó közérzet forrásai, harmonizálják lelki életünket, növelik vitalitásunkat, ezáltal segítenek megfelelni az élet kihívásainak. Úgy hatnak, hogy átalakítják a személyes kibontakozásunkat gátló és egészségünket veszélyeztető érzelmeinket, magatartásunkat és viselkedésünket. Dr. Bach az 1930-as években fedezte fel a virágesszenciákat. Ezek tiszta és természetes, mindenki, még a gyerekek által is könnyen használható termékek.
Az egész világon elismerik nagy hatékonyságukat és méregmentességüket. Mivel a virágesszenciákban nincs fizikai vagy biokémiai ágens, ezért nem számítanak orvosságnak: a túladagolás veszélye nem áll fenn, nincsenek mellékhatások.

A DEVA virágesszenciák többféle módon beilleszthetőek a mindennapi életbe. Eseti jelleggel alkalmazva helyreállítják kedélyállapotunkat, segítenek valamely nehézség legyőzésében, megszüntetik félelmünket stb... Hosszabb távon képesek feloldani mély érzelmi gátakat és megcsontosodott, vagy hibás magatartásformákat. Így például, hogy csak néhány példát említsünk, a virágesszenciákat használják szomorúság, bátortalanság, önbizalomhiány, határozatlanság ellen, kommunikációs vagy önkifejezési nehézségek esetén stb...

Régóta fennálló, súlyosabb probléma esetén tanácsos virágesszencia terapeutát felkeresni. Ilyenkor a kezelés hosszabb időt is igénybe vehet.